Българските моряци от кораба Царевна, които бяха евакуирани от пританището в

...
Българските моряци от кораба Царевна, които бяха евакуирани от пританището в
Коментари Харесай

Моряците от Царевна кацнаха във Варна

Българските моряци от кораба " Царевна ", които бяха евакуирани от пританището в Мариупол, дойдоха на родна земя. Те кацнаха на летище Варна с държавния аероплан, който беше зает с задача по прибрането им в родината. На летището те бяха посрещнати от премиера Кирил Петков, външния министър Теодора Генчовска и родственици на моряците. 

" Нашите моряци са назад в сигурност в България. Радвам се, че ги посрещнахме и в този момент те са със своите фамилии. Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията. Сега фокусът ни е върху идващия транспортен съд, тъй като имаме още един транспортен съд в Черноморск ", каза министър председателят Кирил Петков. 

Припомняме, че 14 български жители и един жител на Украйна, ученик на българското военноморско учебно заведение, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол на 13 април. Останалата част от екипажа – трима българи, двама украински жители, в това число и капитанът на кораба, останаха на плавателния съд по свое предпочитание. 

Премиерът посочи, че при евакуацията на моряците ни не са имали комуникация с Донецката национална република. " Имахме директна връзка и с съветската и с украинската страна ", добави той.  Властите увериха, че са поддържали връзка и са получили подпомагане от корабособственика. 

" На територията на нашата страна координацията е извънредно тясна сред всички предчувствия. От 13 март бяхме в контакт с капитана на кораба. Контактът бе всекидневен. Премиерът също бе в всекидневен контакт с капитана на " Царевна ". Надяваме се да има наследник кулоар за двата кораба – в Мариупол и в Черноморск ", сподели външният министър Теодора Генчовска. Тя посочи, че от кораба " Рожен "  са евакуирани шестима души, поискали това. 

Евакуираните моряци описаха пред медиите, че по кораба има нанесени вреди. Сами са излезли от кораба и оттова са били посрещнати от бойци, които са ги приели доста добре, качили са ги на рейс и са ги закарали в хотел в Донецк, а оттам - в Ростов на Дон, след което в Сочи. 

Собственикът на кораба Даниел Стефанов съобщи, че всички корабособственици на блокирани кораби в Мариупол са били в контакт с Русия, Украйна и Турция като медиатор, с цел да се реши въпроса със синия кулоар. По кораба има вреди, само че от компанията се надяват, че плавателният съд ще може да се прибере на личен ход. За задачата ще е належащо на борда му да се качи спомагателен екипаж. Хората, останали на кораба, имат задоволително ресурси от храна и вода.

" Когато те пожелаят, могат да бъдат евакуирани. Аз се гордея извънредно доста с моя капитан. Имаме вреди по кораба – от шрапнели и осколки, само че не са толкоз съществени. Надяваме се, че когато е безвредно, ще бъде изведен и кораба ", сподели собственикът на " Царевна " Даниел Стефанов. 

Общо два кораба с българи на борда са блокирани от началото на войната в украинската акватория. Единият е " Царевна ", който е в Мариупол, а другият е " Рожен ", който се намира в Одеса. Корабите плават под малтийски байрак, само че са благосъстоятелност на български компании. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР